vineri, 8 iulie 2011

Cum sa faci rau?

Lansez spre dezbatere urmatorul fapt: cat de intim este telefonul mobil propriu , cine are acces la informatia din el si daca mai este intim atunci cand cineva cauta abuziv (din curiozitate,din prostie,sau doar pentru a face rau) informatii in acest "lucru personal"?
N-am putut intelege niciodata curiozitatea bolnava a unor oameni (daca mi se da voie sa-i numesc astfel) care sunt catalitic satisfacuti, atunci cand descopera informatii de orice fel in lucrurile personale ale altora. Mai trist e ca sunt semeni in care spui adeseori ca ai incredere.Ei bine , inselatoria , furtul si violarea proprietatii mi se par mie infractiuni similare simplului gest "nevinovat" de a-i umbla in telefon unui seaman. Oare cat de lipsit de orice norma inferioara de bun simt sa fii , oare cate frustrari si complexe te incearca , oare cate lucruri imbacsite si bolnave se petrec in mintea acelor oameni care se hranesc constient ori ba cu acest "gest" imbecil. Avem pretentia ca suntem scoliti in facultati de renume, ne facem masterul prin strainatate , participam la tot felul de activitati menite sa ne dezvolte ca oameni, insa ce ne aduce foarte aproape de conditia primatelor , nu putem ocoli.Poate sunt dur si neiertator,insa nu consider ca trebuie sa ai pic de intelegere cu astfel de batjocura si afront.
Mai sunt alte mizerii care se intampla si la care sunt alergic : deschiderea corespondentei. Imi amintesc ca bunicul si tatal meu imi povesteau de situatii petrecute in vremurile apuse ale comunismului, cand nu aveai certitudinea ca acel plic pe care il trimiteai "cuiva" si ajungea sa fie deschis de mainile tremurande ale altui om bolnav care avea o placere vecina cu autosatisfactia in intimitatea budei, sa afle diverse din contextul scrisorii ori telegramei.
Ce spunem despre oameni care isi scriu memoriile in jurnale? Ce spunem despre acei straini , care pe furis,deschid acele jurnale? Sunt revoltat si eclectic in formulari...n-as putea descrie.
Dar ce spunem despre periuta de dinti care iti este folosita? Pentru mine,toate aceste lucruri amintite , sunt nu suporta vreo descriere indeajuns de critica. Pun pariu , ca fiecare dintre noi am fost impinsi de aceasta "curiozitate" de a fura abuziv din intimitatea altora, dar oare pe cati dintre noi constiinta ne-a facut sa ne oprim la timp. In final cred ca aceasta constiinta ne pune mai presus de primate , infractori , hoti de buzunare , si violatori.
Asadar, sa fim oameni...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu